Onze blog (3) Nieuws over onze hoeveslagerij

Onze blog

Hof "Ten Roden Duifhuize"

Willem Vanhemmens by

Ten Roden Duifhuize of Rouge Colombier.
Over de geschiedenis van onze hoeve is er weinig bekend. De oudste vermeldingen gaan terug tot het einde van de 16de eeuw.
De gronden liggen zowel op het grondgebied van Kortrijk als op het Doornikse. In de binnenplaats is er duiventil. De hoeve was in die tijd het ‘postcentrum’ van de streek. Tijdens de negenjarige oorlog werd de hoeve zwaar beschadigd door de aanleg van de Franse verdedingslinie en het nabijgelegen Franse hoofdkwartier bij Molen ter Klare. In de volksmond was onze hoeve “t’ goet te Rooden duijven Huijse”. De hoeve werd steeds bewoond door de burgemeesters van Sint-Denijs. Burgemeester Stephanus Glorieux kreeg op 3 mei 1802 een zoon Stefaan Modest Glorieux genoemd. Stefaan studeerde voor priester en werd onderpastoor in Ronse. Er was veel armoede, ziekte en honger. Hij ging zijn vader vragen om melk om de mensen in Ronse te helpen. “Stefaan, in de stal staat Lize, het is de beste, ze is voor u, voor de zieken en de kinderen, maar, op één voorwaarde.. je moet ze zelf in Ronse trachten te krijgen” Hij vertrok nog de zelfde avond en kwam de ochtend erna aan in Ronse. Door zijn vele goede werken kwamen er veel stichtingen. De zusters van Ronse, de broeders van Oostakker, ziekenhuizen, scholen.. dragen zijn naam. Bij het binnenrijden van de hoeve staat er een kapel en een denkplaat ter ere van Modest Stephaan Glorieux.Na de familie Glorieux kocht familie Tienpont uit Oudenaarde de hoeve. De hoeve en de gronden werden vele jaren in pacht gegeven. In 2010 kochten mijn ouders de hoeve aan de familie Tienpont. De hoeve is de dag van vandaag een beschermd monument, geklasseerd en dorpsgezicht van Sint-Denijs. Wij hopen de hoeve volledig te kunnen renoveren met respect voor de authenticiteit.

Côte à l'os

Willem Vanhemmens by

Voor je met het vlees start, moet je bij één ding stilstaan: als je geen kwaliteitsvlees hebt, kan je er ook geen perfect gerecht van maken. Ik heb mij al een hele tijd geleden voorgenomen dat als ik geen kwaliteitsvol vlees kan krijgen, ik er dan geen eet. Liever één topbiefstuk per maand dan drie doorprikte stukjes uit de snelverkoop.
In plaats van de alomgekende methode van aanschroeien in de pan en verder bakken in de oven, heb ik intussen gemerkt dat de omgekeerde beweging veel betere resultaten geeft. Een côte à l’os van een kilo steek je een uurtje in een oven van 60°C. Dit zorgt ervoor dat hij aan de buitenkant wat uitdroogd is, het vet lichtjes smelt en de warmte mooi verdeeld wordt. Dan kruid je hem kwistig met peper en zout en bak je hem enkele minuutjes per kant tot hij een mooie goudbruine korst heeft (dit kan op de grillpan, maar ook in een gewone pan met een klontje boter of op de BBQ). Rusten hoeft niet, je kan meteen aanvallen. En je zal zien dat je een perfect saignant-gebakken stukje vlees hebt!

Recepten en ideëen

Willem Vanhemmens by

Heeft u zelf een leuk recept of een speciale bereiding voor één van onze producten? Laat het ons dan weten, we publiceren deze graag op onze website.
Alvast bedankt.

Abonneren op deze RSS feed